ACLVB

De Liberale Vakbond (Algemene Centrale der Liberale Vakbonden van België) is één van de slechts drie door de wet erkende representatieve werknemersorganisaties in België met meer dan 300.000 leden en meer dan 6.000 afgevaardigden.

Onze waarden?

Vrijheid, solidariteit, verantwoordelijkheid en verdraagzaamheid vormen de vier waarden die ons leiden in onze dagelijkse werking.

Ons ethisch uitgangspunt is dat vrijheid verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Dit betekent dat de mens verantwoordelijk is voor de medemens.

Wat ons onderscheidt van andere vakbonden aan de KU Leuven is de hiërarchie in deze waarden. Vrijheid die verantwoordelijkheid meebrengt is belangrijker dan gelijkheid. Religie is geen noodzakelijke vereiste om solidair voor mekaar te kunnen zorgen.

A-politiek en overlegvakbond

In tegenstelling tot andere vakbonden handelen we volledig politiek onafhankelijk. Als Liberale Vakbond dicteren we zeker geen keuzes. Wel zijn wij een belangengroep: we streven materiële en immateriële, individuele en collectieve belangen na van de werknemers.
Om principiële en pragmatische redenen geeft het ACLVB KU Leuven daarbij steeds prioriteit aan overleg.

ACLVB aan de KU Leuven

De ACLVB-vakbondsafvaardiging vindt zichzelf niet zomaar de zoveelste tegenpool van de werkgever. Als deelnemer aan het sociaal overleg, maken we wezenlijk deel uit van het bedrijf KU Leuven. Een goede oppositie is de waakhond voor iedere democratische organisatie; het wettelijk georganiseerd sociaal overleg neemt die rol op binnen een bedrijf, in het belang van iedereen die dat bedrijf graag goed ziet functioneren.

De manifeste overtuiging dat werknemerswelzijn het meest essentiële onderdeel uitmaakt van een gezond bedrijfsbelang, drijft ons in onze werking.

Zo helpen wij onze organisatie mee te (be)sturen:

  • wij vertegenwoordigen de KU Leuven medewerkers in de Ondernemingsraad, in het Comité voor Preventie en Bescherming op het werk, in het Comité Personeelszaken (CPZ), In het Medezeggenschapscomité Associatie KU Leuven en in het Beheerscomité gemeenschappelijke dienst VGM Associatie KU Leuven;
  • we maken de bestuurders van KU Leuven gevoelig voor de zienswijze en de bekommernissen van onze collega’s die de beleidsbeslissingen op de werkvloer moeten uitvoeren;
  • soms vertoont een monsterbedrijf als KU Leuven (bijna 14.000 werknemers, exclusief UZ Leuven) kleine kantjes en dan is het goed dat iemand naast een collega staat en deze onvoorwaardelijk steunt; waar en wanneer nodig staan we onze collega’s dus bij in relatie tot hun diensthoofd, hun directeur, hun faculteit, hun campus, hun groepsbeheerder, hun rector,...
  • we helpen collega's én organisatie doorheen het doolhof van het sociaal recht te loodsen;
  • we werken mee aan constructieve oplossingen om collega's én organisatie vooruit te helpen;
  • en overleg is bij dit alles belangrijker dan al te lichtzinnige actie.

Wij vertegenwoordigen onze collega’s ook op nationaal niveau:

  • in het Vlaams overlegcomité voor het hoger onderwijs (VOC) waar collectieve arbeidsovereenkomsten onderhandeld worden met de besturen van de Vlaamse universiteiten, de Vlaamse Regering en met de 3 erkende vakbonden;
  • in het Paritair Comité 225 waar sectorale akkoorden kunnen gesloten worden die gelden voor Belgische vrije universiteiten, onderhandeld tussen de besturen van die universiteiten en de 3 erkende vakbonden.