Vertegenwoordiging

De ACLVB-vakbondsafvaardiging vindt zichzelf niet zomaar de zoveelste tegenpool van de werkgever. Als deelnemer aan het sociaal overleg, maken we wezenlijk deel uit van het bedrijf KU Leuven. Een goede oppositie is de waakhond voor iedere democratische organisatie; het wettelijk georganiseerd sociaal overleg neemt die rol op binnen een bedrijf, in het belang van iedereen die dat bedrijf graag goed ziet functioneren.

De manifeste overtuiging dat werknemerswelzijn het meest essentiële onderdeel uitmaakt van een gezond bedrijfsbelang, drijft ons in onze werking.

 

Zo helpen wij onze organisatie mee te (be)sturen:

  • wij vertegenwoordigen de KU Leuven medewerkers in de Ondernemingsraad, in het Comité voor Preventie en Bescherming op het werk, in het Comité Personeelszaken (CPZ), In het Medezeggenschapscomité Associatie KU Leuven en in het Beheerscomité gemeenschappelijke dienst VGM Associatie KU Leuven;
  • we maken de bestuurders van KU Leuven gevoelig voor de zienswijze en de bekommernissen van onze collega’s die de beleidsbeslissingen op de werkvloer moeten uitvoeren;
  • soms vertoont een monsterbedrijf als KU Leuven (bijna 14.000 werknemers, exclusief UZ Leuven) kleine kantjes en dan is het goed dat iemand naast een collega staat en deze onvoorwaardelijk steunt; waar en wanneer nodig staan we onze collega’s dus bij in relatie tot hun diensthoofd, hun directeur, hun faculteit, hun campus, hun groepsbeheerder, hun rector,...
  • we helpen collega's én organisatie doorheen het doolhof van het sociaal recht te loodsen;
  • we werken mee aan constructieve oplossingen om collega's én organisatie vooruit te helpen;
  • en overleg is bij dit alles belangrijker dan al te lichtzinnige actie.

Wij vertegenwoordigen onze collega’s ook op nationaal niveau:

  • in het Vlaams overlegcomité voor het hoger onderwijs (VOC) waar collectieve arbeidsovereenkomsten onderhandeld worden met de besturen van de Vlaamse universiteiten, de Vlaamse Regering en met de 3 erkende vakbonden;
  • in het Paritair Comité 225 waar sectorale akkoorden kunnen gesloten worden die gelden voor Belgische vrije universiteiten, onderhandeld tussen de besturen van die universiteiten en de 3 erkende vakbonden.

 

Interview W&T Tom Van der Donck

De Groep W&T plaatst deze maand Tom Van der Donck in de kijker. Lees het interessante interview met Tom, onze secretaris van de Ondernemingsraad en ATP-vertegenwoordiger in de Academische Raad (en zo veel meer...)

Lees meer »

KUL-boycot nieuwsbrieven sociaal overleg afgelopen

Aan KU Leuven zijn er 3 vakbondsfracties actief: ACLVB (liberale, niet-partijpolitieke vakbond; wij dus), ABVV (socialistische vakbond) en ACV (Christelijke vakbond). Na een periode van meer  dan een jaar waarin de huidige bestuursploeg de communicatie via dit corporate kanaal verbood,  werden in 2 oktober 2023 nieuwe afspraken rond het versturen van nieuwsbrieven gefinaliseerd. We hopen u dus verder op regelmatige basis te kunnen informeren, zoals het hoort.

Lees meer »

Meer middelen hoger onderwijs: betoging 11 oktober

Het is niet onze gewoonte om zeer intens te staken en te betogen. Maar af en toe past het een statement te maken. Dit doen we met betrekking tot de structurele onderfinanciering (tegen eerdere wetgeving in) van het hoger onderwijs. Daar heeft u reeds tot 2 x toe een oproep gekregen (de vorige nieuwsflash én de nieuwsbrief in gemeenschappelijke vakbondsactie enkele dagen terug).

Lees meer »

Nationale betoging Brussel 5 oktober: behoud stakingsrecht

We zitten in de laatste rechte lijn om te verhinderen dat de Federale Regering de wet Van Quickenborne goedkeurt dat het stakingsrecht voorgoed beknot.. Die wet brengt een essentieel democratisch recht in gevaar: het recht om te protesteren. Daarom laten we met de 3 vakbonden en andere democratische organisaties onze stem horen tijdens een betoging op donderdag 5 oktober in Brussel. Dit wetsontwerp moet van tafel!

Lees meer »

Na 1j opnieuw nieuwsbrieven: dispuut met rectoraat voorlopig van de baan?

Als wettelijk geïncorporeerd en democratisch verkozen orgaan binnen ‘het bedrijf KU Leuven’, maakte de syndicale vertegenwoordiging na de sociale verkiezingen van 2016 (doorbraak van de liberale vakbond ACLVB) afspraken met de werkgever over de praktische mogelijkheden tot vrije en regelmatige wettelijk voorziene informatiedoorstroming naar de medewerkers, door middel van nieuwsbrieven.Sedert medio 2022 werd het versturen daarvan echter tegengehouden door het rectoraat. Het ondertekende afsprakenkader werd eenzijdig niet meer nageleefd.“Censuur” was het verwijt aan vakbondszijde. “Privacywetgeving” en “desinformatie” waren de argumenten aan de overzijde.Het recente compromis omvat een “disclaimer” die u in de nieuwsbrieven kan terugvinden.Uiteraard zijn wij als vakbond zelf verantwoordelijk voor de inhoud van onze communicatie en uiteraard kan u deze mail ook snel ‘deleten’ zo gewenst. Bijkomend vraagt de werkgever toch de mogelijkheid om aan te geven dat u die mail van ons zelfs niet wil terugvinden in uw mailbox.Jammer, want zo mist u interessante informatie.Naar de start van het nieuwe academiejaar toe, wordt een en ander verder besproken.Wij houden u op de hoogte.

Lees meer »

Nieuwsbrieven van de vakbonden aan KU Leuven: censuur

Zoals aangekondigd in de vorige nieuwsflash houden wij u op de hoogte over de stand van zaken inzake het versturen van nieuwsbrieven door de verschillende vakorganisaties aan de ganse KU Leuven. Zoals u uit de vorige nieuwsflash weet, heeft de rector het versturen van nieuwsbrieven door de vakbonden verboden… Gezien er geen enkele vooruitgang te betreuren valt in de mogelijke gesprekken daarover (er zijn eenvoudig GEEN gesprekken gepland) zal ACLVB KU Leuven een dringende reminder daarover versturen.

Lees meer »

Rectorverkiezingen. Voor wie stemmen? Kandidaten rectoren: keer de tanker tijdig om!

KU Leuven is een grote, volgens alle rangschikkingen oerdegelijke tanker. Maar de tocht op zee bevat vele ijsbergen en deze mastodont is niet altijd snel wendbaar. Voor de nabije toekomst worden drie aandachtspunten in de verf gezet waar het ACLVB KU Leuven team reeds een tiental jaren, vaak samen met de andere vakverenigingen en de verkozen vertegenwoordigers in diverse gremia, vruchteloos bijzondere aandacht voor vraagt. Kandidaten rector: keer de tanker tijdig om!

Lees meer »

Elektronisch stemmen op 12 of 13 mei. Nieuwe overlegstructuur. Kandidaten gezocht!

Voortaan wordt aan KU Leuven elektronisch gestemd. Mits het naleven van enkele voorwaarden zal iedereen van achter zijn laptop- of PC-scherm zijn stem kunnen uitbrengen OF op 12 OF op 13 mei zonder zich nog extra te moeten begeven naar een stemlokaal.Het aantal ondernemingsraden en comités preventie en bescherming op het werk wordt verminderd. Voortaan zijn er nog 2 ondernemingsraden en 2 CPBW’S (Oost- en West-Vlaanderen enerzijds, Leuven-Brussel-Antwerpen-Limburg anderzijds).

Lees meer »

Recht op vertegenwoordiging ongeacht statuut

CAO Comité Personeelszaken (CPZ). De werkgever erkent dat alle personeelsleden (ongeacht hun statuut) het recht hebben zich bij hem te laten vertegenwoordigen of bijstaan door een vakbond. De verwijzing in deze CAO naar de “nationale CAO 5” houdt naar ons oordeel in dat vakbondsleden die deel uitmaken van het Comité Personeelszaken, niet alleen kunnen optreden in geval van collectieve geschillen, maar dat zij ook elk personeelslid (ongeacht het statuut) bij eender welk individueel conflict (waarover het personeelslid klaagt) kunnen bijstaan.

Lees meer »