Arbeidsongeschikt tijdens jaarlijks verlof? Nieuwe regeling 2024 en voorbeeldattest.

Word je ziek tijdens je jaarlijkse vakantie? Je bent je vakantiedagen niet langer ‘kwijt’ (oude regeling) en je kan deze op een later moment opnemen en zelfs naar een volgend jaar overdragen. “Ziek” wil eigenlijk zeggen  arbeidsongeschikt” en daarom zijn gelijkgesteld: borstvoedingsverlof, adoptieverlof,  pleegouderverlof, pleegzorgverlof, (arbeids-)ongeval, beroepsziekte, moederschapsrust en geboorteverlof.

Lees meer »

Arbeidsreglement: te wijzigen voor zorgverlof (sociaal verlof)

Sedert 10.11.2022 is er een wijziging aan de voorwaarden tot het opnemen van sociaal verlof: 5 van die 10 wettelijk voorziene onbetaalde dagen kunnen opgenomen worden als ‘zorgverlof’. Voor die 5 dagen is de vereiste van ‘dwingende reden’ voor de afwezigheid en de vereiste van zorgen voor een ‘inwonend’ familielid, gewijzigd naar zorg voor een familielid in 1ste lijn (en medisch te staven). Dat kan nu dus ook bv. voor de niet-inwonende ouder zijn, die uw hulp nodig heeft. Een hele vooruitgang dus.Ons huidige arbeidsreglement voorziet in art 34 dat KU Leuven bij sociaal verlof, toch de eerste 8 halve dagen, doorbetaalt. Voorlopig enkel onder de voorwaarden van de oude wetgeving. Een wijziging dringt zich hier dus op en dit item staat dan ook hoog op de agenda.

Lees meer »

De 4-dagen werkweek en wisselweek is een feit. Of toch nog niet?

De wet is onlangs definitief gepubliceerd waarbij de mogelijkheid gecreëerd wordt om een voltijdse job op vier dagen tijd te presteren waardoor (naast de 12 dagen inhaalrust voor zij met een 40-urenweek) 1 dag per week meer vrije tijd erbij komt.De wet vereist wel dat hierover eerst een CAO afgesloten wordt. ACVLB KU Leuven heeft recent in het Comité Personeelszaken daartoe aangedrongen.Ook zal er steeds een specifieke toestemming nodig zijn en zal er een aparte individuele overeenkomst hierover moeten afgesloten worden.Bezint echter eer ge begint! Het systeem heeft ook nadelen. Wie hiervoor kiest met bv. een 40-uren week zal dan 10 uur per dag moeten presteren én kan er niet zomaar meteen uitstappen (om de 6 maand). Heel wat collega’s uit andere bedrijven die het systeem al kennen, signaleren dat gebruikers van de 4-dagen werkweek soms zo uitgeput zijn dat ze de extra vrije dag per week meer dan nodig hebben om te recupereren, waardoor ze in feite niet echt aan vrije tijd winnen.In dezelfde Arbeidsdeal- wetgeving werd ook de mogelijkheid ingevoerd voor een wisselend weekregime. Bij het wisselend weekregime kan je in een cyclus van twee opeenvolgende weken de ene week meer dan de normale wekelijkse arbeidsduur werken en de week erna minder; zo kan je bv. de ene week meer uren met de kinderen doorbrengen.Vermits wij individuele keuzes en flexibiliteit voorstaan, willen we beide mogelijkheden zeker als een recht geïmplementeerd zien.

Lees meer »

Grensoverschrijdend gedrag: ons standpunt

Vorig jaar barstte in de media het dossier ‘grensoverschrijdend gedrag aan KU Leuven’ los, met een dossier van verregaand pestgedrag door een bekende professor voorop, gevolgd door verkrachtingszaak.Onze fractievoorzitter werd naar aanleiding daarvan door de lokale televisie ROB geïnterviewd. Het interview (samen met fragmenten uit interviews met de advocaat van slachtoffers en met de rector) geeft zeer goed de pijnpunten weer én de weg naar oplossingen, volgens de inzichten van het ACLVB:

Lees meer »

CAO Deconnectie (verplichting Arbeidsdeal)

- Modaliteiten ter vrijwaring van het recht (niet de plicht) op volledige deconnectie (en dus het individuele recht om buiten de werkuren niet bereikbaar te zijn, geen werkgerelateerde telefoons of berichten te ontvangen en te beantwoorden, en geen ontvangen mails te behandelen) o.a. via teamafspraken, met een cruciale rol voor de leidinggevende;- Monitoring door het Comité Personeelszaken (paritaire samenstelling werknemers/werkgever) dat een bindend advies kan geven.- Gelet op het zeer recent ondertekenen van deze CAO werd afgesproken dat de verdere toelichting en communicatie hierrond eerstdaags door Personeelsdienst zal gebeuren.

Lees meer »

Nieuwe regelingen jaarlijks verlof vanaf 2024

Eerste vernieuwing. Vanaf 1 januari 2024 zal een werknemer die arbeidsongeschikt wordt tijdens een jaarlijkse vakantieperiode die vakantiedagen op een later tijdstip (binnen het lopende vakantiejaar) kunnen nemen (momenteel onmogelijk.)

Lees meer »

Bijkomende collectieve verlofdag op 3 november 2023 en opnemen saldo tegen 30 april 2023

De vakbonden en werkgever besloten om op 3 november 2023 een bijkomende collectieve verlofdag in te lassen. Dat gebeurde op vraag van de werkgever met als voornaamste motief “energiebesparing”. Dat betekent niet dat dit een ‘extra’ verlofdag wordt, maar wél dat je één verlofdag minder ‘vrij’ kan kiezen (want verplicht deel te nemen aan de collectieve sluiting op die dag).In ruil daarvoor verkregen we dat de uiterste datum voor het opnemen van het saldo bijkomend en recuperatieverlof verlof 2022 verschoven wordt van de laatste dag van februari 2023 naar de laatste dag van april 2023.

Lees meer »

Geboorteverlof (alle statuten): 20 dagen vanaf 01/01/2023

Het geboorteverlof stelt een werknemer in staat om afwezig te zijn op het werk naar aanleiding van de geboorte van een kind waarvan de afstamming van zijn zijde wettelijk vaststaat. Voor geboorten vanaf 1 januari 2023 heeft de werknemer het recht om gedurende 20 dagen (in plaats van 15 dagen) afwezig te zijn van het werk.Wie heeft recht op het geboorteverlof?- de (juridische) vader en de meemoeder (=partner van de moeder);- de samenwonende partner (onder bepaalde voorwaarden van samenwoning) ten aanzien van wie de afstamming van het kind niet vaststaat.De 20 verlofdagen moeten niet verplicht in één keer opgenomen worden. De werknemer heeft de keuze om de dagen op te nemen wanneer het hem of haar uitkomt binnen 4 maanden vanaf de dag van de bevalling.De werkgever betaalt het normale loon gedurende de eerste 3 verlofdagen. Gedurende de 17 volgende dagen ontvangt de werknemer uitkeringen van het ziekenfonds. (Voor het ZAP en integratiekader worden de 20 dagen als loon verder betaald.)

Lees meer »

Mogelijkheid om verlof op te nemen terug verlengd in 2023 ? Wellicht niet !

Op de komende ondernemingsraad (november 2022) ligt een voorstel vanwege de werkgever voor waarin men wil terugkeren naar de normale regeling zoals voorheen (en niet langer de “corona-regeling”) waardoor eind februari als einddatum terug ingevoerd wordt voor het opnemen van het bijkomend en recuperatieverlof. Als reden voeren ze aan dat de maatregel van vorig jaar (opname tot eind september) succes had waardoor de opname van het verlof zo goed als geheel “ingehaald” is.

Lees meer »

CAO Telewerk en digitale connectiviteit

- Invoering van het recht op minstens 50 % telewerk (“gemiddeld ten minste de helft van de tijd on campus”, aldus de CAO)- Invoering van een connectievergoeding van 20 euro per maand voor iedereen- Invoering van een structurele telewerkvergoeding van 15 euro per maand

Lees meer »

Hoge werkdruk blijft pijnpunt

Zelfs zonder COVID19 toonden zowat alle bevragingen en onderzoeken al jaren aan dat de werkdruk op de universiteiten enorm gestegen is, voor alle statuten. Ja, de uitdaging, zelfstandigheid en vrijheid om de eigen tijd in te delen zijn vaak de voordelen van werken aan KU Leuven.

Lees meer »

Geboorteverlof naar 15 en 20 dagen

Vanaf 1 januari 2021 wordt het geboorteverlof verhoogd van 10 naar 15 dagen. Dit is bepaald in een wetsontwerp dat op 20 november 2020 door de Raad van Ministers is goedgekeurd. Meer concreet houdt dit in dat de werknemer-vader/mee-ouder recht heeft op 15 dagen geboorteverlof, op voorwaarde dat het kind geboren is op of nà 1 januari 2021. Vanaf 1 januari 2023 wordt het geboorteverlof zelfs verhoogd naar 20 dagen.

Lees meer »

Telewerk aan de KU Leuven

Via deze interne pagina kan je de afspraken rond telewerk van de KU Leuven raadplegen.