De wet is onlangs definitief gepubliceerd waarbij de mogelijkheid gecreëerd wordt om een voltijdse job op vier dagen tijd te presteren waardoor (naast de 12 dagen inhaalrust voor zij met een 40-urenweek) 1 dag per week meer vrije tijd erbij komt.
De wet vereist wel dat hierover eerst een CAO afgesloten wordt. ACVLB KU Leuven heeft recent in het Comité Personeelszaken daartoe aangedrongen.
Ook zal er steeds een specifieke toestemming nodig zijn en zal er een aparte individuele overeenkomst hierover moeten afgesloten worden.
Bezint echter eer ge begint! Het systeem heeft ook nadelen. Wie hiervoor kiest met bv. een 40-uren week zal dan 10 uur per dag moeten presteren én kan er niet zomaar meteen uitstappen (om de 6 maand). Heel wat collega’s uit andere bedrijven die het systeem al kennen, signaleren dat gebruikers van de 4-dagen werkweek soms zo uitgeput zijn dat ze de extra vrije dag per week meer dan nodig hebben om te recupereren, waardoor ze in feite niet echt aan vrije tijd winnen.
In dezelfde Arbeidsdeal- wetgeving werd ook de mogelijkheid ingevoerd voor een wisselend weekregime. Bij het wisselend weekregime kan je in een cyclus van twee opeenvolgende weken de ene week meer dan de normale wekelijkse arbeidsduur werken en de week erna minder; zo kan je bv. de ene week meer uren met de kinderen doorbrengen.
Vermits wij individuele keuzes en flexibiliteit voorstaan, willen we beide mogelijkheden zeker als een recht geïmplementeerd zien.
De 4-dagen werkweek en wisselweek is een feit. Of toch nog niet?
« Grensoverschrijdend gedrag: ons standpunt Arbeidsreglement: te wijzigen voor zorgverlof (sociaal verlof) »