De eerste donderwolken stapelden zich op in 2017/2018 bij de heronderhandeling van een nieuw arbeidsreglement. Het vorige was stokoud (1998), volledig achterhaald (zowel in feite als in rechte…) en werd zelfs nooit officieel geregistreerd (!). Pas na herhaalde klachten bij de sociale inspectie werd KU Leuven door die dienst gedwongen een nieuw arbeidsreglement te onderhandelen.
Na een volledig jaar onderhandelen werd het nieuwe arbeidsreglement van kracht (april 2018) en dit bevat toch alweer een aantal zeer positieve vernieuwingen:
- de juridische verankering van het recht voor iedere werknemer om elke vorm van telewerk aan te vragen;
- de juridische erkenning van het feit dat we eindelijk een paritair comité hebben (voorheen beweerde KU Leuven dat we tot geen enkel paritair comité behoorden);
- de verankering van de maatregelen en procedures van bescherming tegen psychosociale risico’s (stress, geweld, pesten, seksuele intimidatie,..);
- de arbeidsduurvermindering (compensatie voor de 40-uren week) werd voortaan op 12 dagen gebracht (wat het ACLVB KU Leuven correcter vindt dan de 11,5 dagen die in het verleden werden toegekend);
- voortaan is er geen verplichting meer om een volledig uur middagpauze te nemen;
- een beperkt gemoderniseerde versie van het kort verzuim (geldig ook voor feitelijk samenwonenden i.p.v. enkel wettelijke samenwonenden én het kort verzuim in geval van de omschreven overmachtssituaties, kan voortaan in 8 halve dagen) werd ingevoerd.
De ondertekening van het nieuwe arbeidsreglement op de gezamenlijke ondernemingsraad eindigde echter in chaos.
De onderhandelaars van de werknemers hamerden op het feit dat de nieuwe regeling uiteraard geen afbreuk kon doen aan de bestaande collectieve arbeidsovereenkomst Academisch Personeel (hierna: CAO AP) die in de hiërarchie der rechtsbronnen, boven het arbeidsreglement staat. In die CAO voor het AP staan immers nog iets ruimere mogelijkheden voor kort verzuim dan in de huidige collectieve arbeidsovereenkomst voor het administratief en technisch personeel (hierna: CAO ATP) (die nog moet aangepast worden aan het arbeidsreglement, zo niet hebben haar bepalingen voorrang) en het nieuwe arbeidsreglement.
De werkgever heeft dit anders begrepen. Met onmiddellijke ingang past zij het systeem kort verzuim uit het nieuwe arbeidsreglement ook toe op het AP, zonder heronderhandeling van de CAO AP. Dat betekent dat de kort verzuimmogelijkheden voor AP verminderd worden …wat niet kan!