Mobiliteitsbeleid KU Leuven: the story goes on

Gepubliceerd op 15 december 2017 om 12:34

Zoals bekend uit vorige nieuwsflashes ijvert het ACLVB KU Leuven team voor een meer geïntegreerde aanpak van het mobiliteitsprobleem, onder meer door de toekenning van een zeer gerichte mobiliteitsvergoeding.

Zowel op het laatste Comité voor preventie en bescherming op het werk als op de laatste Ondernemingsraad (bij monde van de rector zelve) heeft KU Leuven nogmaals te kennen gegeven dat zij GEEN ander mobiliteitsbeleid zullen uitwerken, vnl. om budgettaire redenen en vooral verwijzend naar het bestaande (E)-2WD-fietsprogramma.

ACLVB KU Leuven vindt dit niet OK.

Vooreerst is een mobiliteitsvergoeding een tegemoetkoming voor de tijd en moeite die een werknemer investeert in wisselende en soms langdurige woon-werkverplaatsingen. Het uit zich in een stuk compensatie van de kosten voor deze verplaatsingen. Als de mobiliteitsvergoeding zou toegekend worden voor een combinatie van duurzame verplaatsingsmethodes, dan slaat men twee vliegen in één klap: een antwoord voor het mobiliteitsvraagstuk aan de ene kant en aan de andere kant de waardering voor het feit dat wij allen heel wat tijd spenderen om tijdig op ons werk te geraken.

Vervolgens is door de zeer uitgebreide tussenkomst van het Vlaamse pendelfonds en de bijdrage van de werknemer zelf (11 euro per maand voor de elektrische 2WD-fiets en zelf de vervanging van de batterij bekostigen in de eerste gebruiksjaren), de financiële bijdrage door KU Leuven al bij al dus beperkt gebleven tot slechts een relatief klein bedrag.

KU Leuven verschuilt zich achter het argument dat er door de overheid geen middelen worden voorzien om meer tussenkomst voor het personeel in het woon-werkverkeer te bekostigen. Erg verwonderlijk dan dat de personeelsleden van alle andere Vlaamse universiteiten wèl een behoorlijke fietsvergoeding verkrijgen. Ook doet de vaststelling dat de personeelsleden van het UZ, nochtans behorende tot dezelfde werkgever "KU Leuven" deze wél ontvangen, de wenkbrauwen fronsen.

Toegegeven, het vergt "één minuutje politieke moed" om binnen de toegeschoven middelen de juiste budgettaire keuzes te maken…

Ook voor de andere vakbonden aan de KU Leuven is mobiliteit een belangrijk thema, reden waarom besloten werd een intersyndicale werkgroep Mobiliteit op te richten. Hierbij treft u een nota aan, geïnspireerd op de eerste gesprekken in de werkgroep en waarmee gestreefd zal worden naar een gemeenschappelijk vakbondstandpunt. Daar gaan we dieper in op bovenstaande argumenten.