Wetenschappelijk medewerkers: nieuw beleid (“ODOT”) . Betere (overgangs-) maatregelen nodig

Gepubliceerd op 7 februari 2024 om 15:08

Het nieuwe beleid rond de loopbaan van wetenschappelijk medewerkers is in voege (cf het intranet).

De oude werkwijze verliep via opeenvolgende contracten van bepaalde duur, al dan niet verlengbaar maar vaak onwettig (in strijd met de ”4-3-2 regel” - maximum termijn van 2 jaar van telkens minimum 3 maanden en dit maximum 4 keer in die 2 jaar), wat leidde tot heel wat frustratie en onzekerheid. Geen houdbaar systeem en zeker niet transparant.


De nieuwe werkwijze start dus voor iedere wetenschappelijk medewerker met één of meerdere contracten van bepaalde duur voor een maximum termijn van 2 jaar. Nadien is een verlenging mogelijk van 4 of 8 jaar afhankelijk van bepaalde criteria, door middel van een contract onbepaalde duur met ‘ontbindende tijdsbepaling’ (ODOT). Het contract volgt de juridische regels rond “onbepaalde duur” maar wordt ontbonden op een vooraf in het contract vastgelegd tijdstip (min. 4 jaar, max. 8 jaar).
Naar ons aanvoelen maakt de huidige beleidsploeg aldus een einde aan een onwettige opeenvolging van contracten van bepaalde duur maar kiest resoluut om het statuut van een wetenschappelijk medewerker tijdelijk te houden; een continue doorstroming van en opnieuw aantrekking van jonge onderzoekers. Dit beleid heeft zeker het voordeel van de duidelijkheid bij de aanvang van de tewerkstelling en wordt juridisch door de rechtbanken aanvaard (Cassatierechtspraak maakt deze constructie helaas mogelijk). Lang in het statuut zelf blijven heeft ook zijn nadelen; zo genieten deze medewerkers geen groepsverzekering.

Zijn er dan bij ons geen bedenkingen en bezorgdheden? Uiteraard:

  1. heel wat situaties in deze overgangsperiode moeten ad hoc bekeken worden. Medewerkers die al te lange tijd in dit statuut vastzitten (meestal op vraag van KU Leuven zelf), moeten opgevangen worden in een ander duurzamer kader/statuut. Het gaat hier veelal over heel waardevolle en ervaren ‘onderzoeksprofielen’ die niet kunnen gemist worden en dus structureel dienen verankerd te worden. Fase 1 van de overgangsperiode ambieert het in kaart brengen van die groep.
  2. de huidige beleidsploeg moet duidelijk stellen dat de ODOT niet zal worden toegepast op ATP contracten.

We volgen de toepassing van dit nieuwe beleid heel nauw op maar horen vooral graag uw al dan niet individuele bedenkingen hierover. Mail uw opmerkingen door aan onze voorzitter Peter Maertens.