Nieuwe evaluatieprocedures in de maak. Ontwerpdecreet wijziging Codex Hoger Onderwijs

Gepubliceerd op 1 maart 2024 om 15:19

Eerstdaags wordt een decreet goedgekeurd dat o.a. voorziet in een wijzigende evaluatieprocedure voor benoemde leden van de universiteiten. Minister Weyts liet in de pers daarover aantekenen dat de evaluatie op vaste tijdstippen afgeschaft wordt. “Voortaan is formele evaluatie alleen nodig als er klachten of twijfels zijn over het functioneren. In dat geval kan er een remediëringstraject komen, dat al na een jaar kan uitmonden in ontslag.”

De werkgever leidt uit het voorstel van decreet af dat de nieuwe regels van toepassing zullen zijn op het ZAP en op de vastbenoemde leden van het integratiekader.
Dit decreet werd enkel onderhandeld met de overheidsvakbonden en is duidelijk op maat van de ‘staats’- universiteiten geschreven, weinig rekening houdende met de situatie bij de vrije universiteiten KU Leuven en VUB. Hoewel het voorontwerp begrijpelijke wijzigingen en uitgangspunten bevat, toch baart het ook wel zorgen en vraagt het voorzichtigheid bij de implementatie ervan, wanneer remediëringstrajecten heel snel kunnen worden opgestart en ontslagen al even snel erna kunnen volgen.

De bedenkingen die we nu al binnen kregen:

  • geven aan dat voldoende waarborgen moeten worden ingelast tot garantie van “onafhankelijke” beroepsinstanties;
  • geven aan dat er voldoende duidelijkheid moet zijn over de zwaarte van de klacht die tot het remediëringstraject (en het eventuele ontslag) kan leiden;
  • geven aan dat termijnen voor verbetering voldoende realistisch moeten zijn.

De wet voorziet dat de concrete implementatie door KU Leuven zal moeten onderhandeld worden.
De verdere toepassing ervan lijkt ons dus zeker eerst de toets van het sociaal overleg te moeten doorstaan. Het gaat hier namelijk over de arbeidsrechtelijke situatie van een groep collega’s en niet louter om een academische kwestie!

ACLVB KU Leuven vraagt uitdrukkelijk aan het professorenkorps zich te vervoegen bij het sociaal overleg en zich kandidaat te stellen als kaderlid bij de komende sociale verkiezing, precies om dit wezenlijk onderdeel van hun tewerkstelling op een correcte manier aangekaart te zien (bijvoorbeeld via de Ondernemingsraad). Neem contact op met onze voorzitter Peter Maertens.

Voor het ATP (niet-integratiekader) lijkt de werkgever van oordeel te zijn dat deze nieuwe regels niet van toepassing zullen zijn, reden waarom er onderhandelingen opgestart werden (zgn. CAO ATP luik 4, cfr. infra) onder meer om een nieuwe feedback- en evaluatiecultuur in te voeren. Deze onderhandelingen worden verdaagd tot na de sociale verkiezingen; er werd voorlopig onvoldoende positief ingegaan op de voorstellen van de vakbonden. Voor ons is het bijvoorbeeld onaanvaardbaar dat één negatief verslag voldoende is als grondslag voor ontslag. En je moet ook zelf je bevordering kunnen aanvragen of herweging van je functie (en dus de toewijzing aan een hogere salarisschaal) (thans enkel mogelijk door het diensthoofd).