Annualisering: oplossing voor piek- en dalperiodes bij deeltijds werk?

Gepubliceerd op 1 juni 2017 om 12:00

Een annualisering van je dienstrooster kan een oplossing bieden voor voornamelijk werknemers met een deeltijds contract en die systematisch geconfronteerd worden met piek- en dalperiodes (bijvoorbeeld de start van het academiejaar...). Dit geldt overigens ook voor werknemers die een contract van 100% hebben maar door middel van ouderschapsverlof, tijdskrediet e.d. aan een lager aanstellingspercentage werken.

Voor werknemers die deeltijds werken is het moeilijk om overuren te registreren en ook meerprestaties kunnen in bepaalde functies niet gehonoreerd te worden.

In deze gevallen is de annualisering misschien een oplossing? Een voorbeeld: een werknemer werkt 80%, maar moet tijdens de start van het academiejaar in de periode september-oktober in feite 100% werken om het werk rond te krijgen. Bij een annualisering wordt het dienstrooster voor deze 2 maanden op 100% gebracht, en als compensatie kunnen bijvoorbeeld de maanden juli en augustus gereduceerd worden tot 60%. Je salaris blijft in deze periode steeds 80%.

Aan de KU Leuven zijn er momenteel enkele collega's die deze regeling hebben getroffen.