Telewerk (vervolg): een recht op het aanvragen van occasioneel telewerk ! (Wet Peeters gepubliceerd op 15 maart 2017)

Gepubliceerd op 17 maart 2017 om 22:06

In de vorige nieuwsflash hebben wij u uitgebreid gerapporteerd over de recente acties van het ACLVB in verband met telewerk (onder meer in de Ondernemingsraad).
 
Intussen heeft het voltallige vakbondsfront aan de KU Leuven, met name ACLVB (m.i.v. VSOA), ACV (m.i.v. LBC en COC) en ABVV (m.i.v. BBTK en ACOD) de handen in elkaar geslagen. Er wordt met spoed gewerkt aan een nota die aan de werkgever zal overgemaakt worden waarin met aandrang een bedrijfsCAO (collectieve arbeidsovereenkomst op het niveau van de KU Leuven) gevraagd wordt die zowel het structureel als het occasioneel telewerk regelt.
 
Dat kan wellicht niet meer anders nu de Wet Peeters (wendbaar werk) eergisteren definitief in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd werd. Daarin wordt het recht op aanvragen van occasioneel telewerk voor elke KU Leuven-medewerker voorzien:
Art. 26. § 1. De werknemer kan aanspraak maken op occasioneel telewerk omwille van overmacht of persoonlijke redenen waardoor hij zijn werkzaamheden niet op de bedrijfslocatie van de werkgever kan uitvoeren, voor zover hij een functie en/of activiteit uitvoert die verenigbaar is met occasioneel telewerk.
§ 2. De werknemer vraagt het occasioneel telewerk voorafgaandelijk en binnen een redelijke termijn, aan bij zijn werkgever, met opgave van redenen.
De werkgever die niet kan ingaan op deze aanvraag, brengt zijn redenen zo snel mogelijk schriftelijk ter kennis van de werknemer.
(…)
Art. 27. Het kader waarbinnen de werknemer occasioneel telewerk kan aanvragen, kan worden vastgelegd in een collectieve arbeidsovereenkomst of in het arbeidsreglement, en dit zonder afbreuk te doen aan artikel 26, § 1.