Nieuwsflash 02 (17 maart 2017)
Inhoudstafel
Beste ACLVB-lid aan de KU Leuven,
Beste Sympathisant van het ACVLB aan de KU Leuven,
Beste geïnteresseerde in het sociaal overleg aan de KU Leuven,
Geachte Collega,
1. Tijdskrediet zonder motief: it’s now or never ! Deadline 31 maart 2017
2. Telewerk (vervolg): een recht op het aanvragen van occasioneel telewerk ! (Wet Peeters gepubliceerd op 15 maart 2017)
2.. Tijdskrediet zonder motief: it’s now or never ! Deadline 31 maart 2017
Bron: HLN 17 maart “Wil je op wereldreis? Dan moet je eerst ontslag nemen” (Caroline Stevens, verwijzende naar een interview uit VACATURE met Annelies Bries van ACERTA)
Het was al aangekondigd en toch blijft het een harde dobber: vanaf 1 april 2017 kunnen we niet langer tijdskrediet opnemen zonder motief. Bye bye loopbaanonderbreking, sabbatical of reis rond de wereld ! Tijdskrediet liet een werknemer toe om zijn loopbaan gedurende een bepaalde periode te onderbreken of minder (1/2e of 1/5e) te gaan werken. In januari 2015 was het recht op uitkeringen van de RVA in het kader van tijdskrediet zonder motief al weggevallen. Een werknemer kon na 1 januari 2015 nog wel altijd tijdskrediet aanvragen maar kreeg geen inkomen meer. Het recht op onderbreking bij de werkgever bleef wel bestaan. In een bedrijf met meer dan 10 werknemers kon de werkgever het tijdskrediet eigenlijk niet weigeren. Vanaf 1 april 2017 verdwijnt tijdskrediet zonder motief helemaal uit het sociale landschap. Wie nog vóór 31 maart 2017 een aanvraag indient of al in tijdskrediet zit, kan nog wel gebruik maken van de huidige regeling.
Tijdskrediet met motief blijft wel mogelijk en wordt in sommige gevallen zelfs uitgebreid. Maar wie niet aan de voorwaarden voldoet, zal geen loopbaanonderbreking meer kunnen opnemen. Meer nog: tijdskrediet met zorgmotief - zie hieronder - wordt uitgebreid tot maximaal 51 maanden. Bij deze vormen van tijdskrediet is er nog wel een tussenkomst van de RVA.
Zorg kind < 8 jaar: 51 maanden
Palliatieve zorg: 51 maanden
Bijstand zwaar ziek gezins- of familielid: 51 maanden
Opleiding: 51 maanden
Zorg voor een zwaar ziek kind: 51 maanden
Zorg voor een gehandicapt kind < 21 jaar: 51 maanden
Naast het tijdskrediet heeft de werknemer ook nog de mogelijkheid om thematisch verlof op te nemen. Dit is mogelijk voor het verstrekken van palliatieve zorgen, ouderschapsverlof of het verstrekken van medische zorgen aan een ziek gezins- of familielid. Deze vormen van verlof kan de werkgever niet weigeren als de werknemer aan alle voorwaarden voldoet.
Bestaat er vanaf 1 april 2017 nog een uitwijkmogelijkheid voor wie er - zonder specifieke reden - even tussenuit wil op het werk? "Een werknemer kan nog altijd onbetaald verlof vragen, maar de werkgever is niet verplicht dat ook toe te staan. 'Zomaar' wegblijven van het werk zal veel moeilijker worden, tenzij je ontslag neemt."
Lees de uitleg op de KU Leuven-websites:
3. Telewerk (vervolg): een recht op het aanvragen van occasioneel telewerk ! (Wet Peeters gepubliceerd op 15 maart 2017)
In de vorige nieuwsflash hebben wij u uitgebreid gerapporteerd over de recente acties van het ACLVB in verband met telewerk (onder meer in de Ondernemingsraad).
Intussen heeft het voltallige vakbondsfront aan de KU Leuven, met name ACLVB (m.i.v. VSOA), ACV (m.i.v. LBC en COC) en ABVV (m.i.v. BBTK en ACOD) de handen in elkaar geslagen. Er wordt met spoed gewerkt aan een nota die aan de werkgever zal overgemaakt worden waarin met aandrang een bedrijfsCAO (collectieve arbeidsovereenkomst op het niveau van de KU Leuven) gevraagd wordt die zowel het structureel als het occasioneel telewerk regelt.
Dat kan wellicht niet meer anders nu de Wet Peeters (wendbaar werk) eergisteren definitief in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd werd. Daarin wordt het recht op aanvragen van occasioneel telewerk voor elke KU Leuven-medewerker voorzien:
Art. 26. § 1. De werknemer kan aanspraak maken op occasioneel telewerk omwille van overmacht of persoonlijke redenen waardoor hij zijn werkzaamheden niet op de bedrijfslocatie van de werkgever kan uitvoeren, voor zover hij een functie en/of activiteit uitvoert die verenigbaar is met occasioneel telewerk.
§ 2. De werknemer vraagt het occasioneel telewerk voorafgaandelijk en binnen een redelijke termijn, aan bij zijn werkgever, met opgave van redenen.
De werkgever die niet kan ingaan op deze aanvraag, brengt zijn redenen zo snel mogelijk schriftelijk ter kennis van de werknemer.
(…)
Art. 27. Het kader waarbinnen de werknemer occasioneel telewerk kan aanvragen, kan worden vastgelegd in een collectieve arbeidsovereenkomst of in het arbeidsreglement, en dit zonder afbreuk te doen aan artikel 26, § 1.
Team ACLVB KU Leuven
Stany Asselberghs, Patrick Boon, Toon Boon, Gerda Celis, Carina Geets, Reinhilde Hermans, Peter Maertens (fractievoorzitter), Glenda Morgado, Kris Neyens, Ilse Roelandt, Omer Van Rillaer.