Nieuwsflash 05 (15 december 2017)

In deze nieuwsflash
(A summary English version is available below)

 

Beste M./Mevr. ,
Beste collega,

Het ACLVB KU Leuven-team (de blauwe vakbond aan deze instelling) neemt haar taak ter harte om haar collega’s te informeren over de werking van de Ondernemingsraad , het Comité voor preventie en bescherming op het werk en de syndicale delegatie (dat thans samenvalt met het comité personeelszaken) via onderstaande nieuwsberichten.

Aarzel niet om uw vragen/problemen voor te leggen aan elk van de leden van het ACLVB KU Leuven-team. We proberen je graag verder te helpen.

Het ACLVB-team wenst u en uw naasten het allermooiste voor 2018.
Wij doen alvast ons best om in uw werkomgeving daartoe ons steentje bij te dragen!

Collegiale groeten,
Peter Maertens, fractievoorzitter ACLVB KU Leuven mede namens het ganse ACVLB KU Leuven-team: Patrick Boon, Toon Boon, Gerda Celis, Carina Geets, Reinhilde Hermans, Glenda Morgado, Kris Neyens, Ilse Roelandt, Omer Van Rillaer

Mobiliteitsbeleid KU Leuven: the story goes on

Zoals bekend uit vorige nieuwsflashes ijvert het ACLVB KU Leuven team voor een meer geïntegreerde aanpak van het mobiliteitsprobleem, onder meer door de toekenning van een zeer gerichte mobiliteitsvergoeding.

Zowel op het laatste Comité voor preventie en bescherming op het werk als op de laatste Ondernemingsraad (bij monde van de rector zelve) heeft KU Leuven nogmaals te kennen gegeven dat zij GEEN ander mobiliteitsbeleid zullen uitwerken, vnl. om budgettaire redenen en vooral verwijzend naar het bestaande (E)-2WD-fietsprogramma.

ACLVB KU Leuven vindt dit niet OK.

Vooreerst is een mobiliteitsvergoeding een tegemoetkoming voor de tijd en moeite die een werknemer investeert in wisselende en soms langdurige woon-werkverplaatsingen. Het uit zich in een stuk compensatie van de kosten voor deze verplaatsingen. Als de mobiliteitsvergoeding zou toegekend worden voor een combinatie van duurzame verplaatsingsmethodes, dan slaat men twee vliegen in één klap: een antwoord voor het mobiliteitsvraagstuk aan de ene kant en aan de andere kant de waardering voor het feit dat wij allen heel wat tijd spenderen om tijdig op ons werk te geraken.

Vervolgens is door de zeer uitgebreide tussenkomst van het Vlaamse pendelfonds en de bijdrage van de werknemer zelf (11 euro per maand voor de elektrische 2WD-fiets en zelf de vervanging van de batterij bekostigen in de eerste gebruiksjaren), de financiële bijdrage door KU Leuven al bij al dus beperkt gebleven tot slechts een relatief klein bedrag.

KU Leuven verschuilt zich achter het argument dat er door de overheid geen middelen worden voorzien om meer tussenkomst voor het personeel in het woon-werkverkeer te bekostigen. Erg verwonderlijk dan dat de personeelsleden van alle andere Vlaamse universiteiten wèl een behoorlijke fietsvergoeding verkrijgen. Ook doet de vaststelling dat de personeelsleden van het UZ, nochtans behorende tot dezelfde werkgever "KU Leuven" deze wél ontvangen, de wenkbrauwen fronsen.

Toegegeven, het vergt "één minuutje politieke moed" om binnen de toegeschoven middelen de juiste budgettaire keuzes te maken…

Ook voor de andere vakbonden aan de KU Leuven is mobiliteit een belangrijk thema, reden waarom besloten werd een intersyndicale werkgroep Mobiliteit op te richten. Hierbij treft u een nota aan, geïnspireerd op de eerste gesprekken in de werkgroep en waarmee gestreefd zal worden naar een gemeenschappelijk vakbondstandpunt. Daar gaan we dieper in op bovenstaande argumenten.

Langdurig ziek als ATP? De KU Leuven past (soms) bij: gewaarborgd inkomen en bestaanszekerheidsdagen

Ziek worden is geen pretje. Maar wat met je loon en de tussenkomst van het ziekenfonds? Het algemene principe is dat je de eerste maand ziekte het volledige loon door KU Leuven uitbetaald krijgt (voor iedereen met een contract langer dan 3 maand). Vanaf dag 31 tot en met de 13de maand betaalt jouw ziekenfonds 60 % uit van het begrensd brutoloon (= grens van 3604,37 €; brutolonen die hoger liggen worden tot aan die grens teruggebracht voor de berekening). Nadien (vanaf de 14de maand) val je terug op 65% (gezinshoofden), 55% (alleenstaanden) of 40% (samenwonenden) van het begrensd loon.
Artikel 82 van de "CAO ATP" (collectieve arbeidsovereenkomst die afgesloten wordt tussen de vakbonden en de werkgever) voorziet een gewaarborgd inkomen. Vanaf de 61ste dag van de ziekte zal de KU Leuven bijpassen tot 67 % van jouw werkelijk brutoloon. Opgelet! Dit geldt dus enkel voor personeel dat aangesloten is bij de groepsverzekering (en voor zover voldaan is aan de voorwaarden gesteld in deze polis).

Artikel 43 van de "CAO ATP" voorziet nog een extra bijpassing: de "bestaanszekerheidsdagen". Zolang er "bestaanszekerheidsdagen" op je teller staan zal de KU Leuven vanaf de 31ste dag ziekte 86,93 % van je brutoloon uitkeren.

Het grote probleem echter is dat er geen teller is waar je het aantal opgebouwde dagen kan zien. De werkgever is terughoudend omdat ze absenteïsme vrezen (bv. doordat dat je die opgebouwde dagen zou misbruiken door, voor de duur van de bestaanszekerheidsdagen, ziek te vallen). ACLVB KU Leuven protesteert hiertegen om twee redenen: a) je kan niet zomaar langdurig ziek vallen zonder dat er controle mogelijk is door de artsen van de werkgever of het ziekenfonds; b) bestaanszekerheidsdagen zijn een deel van je loonpakket: je hebt dus het recht om op elk moment exact te weten wat dit precies betekent.

Een tweede probleem is dat je de toepassing van de bestaanszekerheidsdagen tijdig zelf moet vragen of minstens moet controleren, zo niet riskeer je de bijpassing niet te krijgen.

Hoe werkt de opbouw of afbouw van de bestaanszekerheidsdagen? Per 12 maanden dienstanciënniteit bouwt elke werknemer 21 dagen bestaanszekerheid op, ongeacht het tewerkstellingspercentage. Bij de aanvang van de tewerkstelling krijgt ieder personeelslid meteen reeds 63 dagen ter beschikking (noem het een soort "voorafname" op de eerste drie anciënniteitsjaren). Pas na 48 maanden dienstanciënniteit komt de eerste verhoging met 21 dagen er bij. Voor elke dag ziekte (uitzondering: moederschapsverlof, vaderschapsverlof, beroepsziekte of arbeidsongeval) wordt er terug een dag afgetrokken.

Deze tabel is misschien overzichtelijker:


Ziekteperiode Uitkering ziekenfonds Uitkering KU Leuven
Dag 1 tot 30 100 % KU Leuven brutoloon
Dag 31 tot 60 60 % begrensd loon Bijpassing tot 86,93 % KU Leuven brutoloon voor de duur van de opgebouwde bestaanszekerheidsdagen
Dag 61 t.e.m. 13de maand 60 % begrensd loon Bijpassing tot 67 % KU Leuven brutoloon (*) Bijpassing tot 86,93 % KU Leuven brutoloon voor de duur van de opgebouwde bestaanszekerheidsdagen
Vanaf 14de maand 65 % (gezinshoofden) OF 55 % (alleenstaanden) OF 40 % (samenwonenden) begrensd loon Bijpassing tot 67 % KU Leuven brutoloon(*) Bijpassing tot 86,93 % KU Leuven brutoloon voor de duur van de opgebouwde bestaanszekerheidsdagen

(*) Opgelet! Dit geldt dus enkel voor personeel dat aangesloten is bij de groepsverzekering en voor zover voldaan is aan de voorwaarden gesteld in deze polis (*)

Over het gewaarborgd inkomen vind je meer informatie op het intranet.


Over de bestaanszekerheidsdagen vind je... geen informatie op het intranet.

Gratis volledige medische check-up om de 5 jaar (voor 50+)

Alle actieve personeelsleden ouder dan 50 jaar hebben de mogelijkheid vrijblijvend een check-up onderzoek te ondergaan bij de Arbeidsgeneeskundige Dienst IDEWE en dit één keer per vijf jaar.
Een check-up onderzoek, inclusief een gratis uitgebreid bloedonderzoek, is gericht op de vroegtijdige detectie van ziekten van lever, nieren, longen, hart, bloedvaten en darmen. Bij mannen is het eveneens specifiek gericht op aandoeningen van de prostaat en bij vrouwen op aandoeningen van de schildklier.

Meer info? Klik hier!

Telewerk: stand van zaken

Voor een historische duiding (onder meer m.b.t. de inspanningen in dit dossier van het ACLVB en van het gemeenschappelijk vakbondsfront) verwijzen we graag naar onze vorige nieuwsflashes die je kan consulteren via onze webpagina's.

Het Gemeenschappelijk Bureau (rectoraat, algemeen beheer en hun respectieve bestuursploegen) heeft zich net (begin december) over een tekst gebogen die door de Personeelsdienst voorbereid werd op basis van onze insteek en ook op basis van een zeer ruime consultatieronde van verschillende stakeholders. De Academische Raad zal zich nog in de loop van de maand december over deze tekst buigen.

Gehoopt wordt dat wij dus in 2018 wakker zullen worden met het (ruime) recht op het aanvragen van telewerk voor elke werknemer aan de KU Leuven.

Wij zullen hierover uitgebreid verder rapporteren bij de aanvang van komende werkjaar. Wij zullen ook helpen monitoren dat het afsprakenkader én de wettelijke bepalingen door elke entiteit nageleefd zullen worden.

Sanctie voor werkgever die deeltijder geen extra uren geeft

Er zijn deeltijdse collega’s die in feite een groter tewerkwerkstellingspercentage wensen.

Wanneer een deeltijdse werknemer dit vraagt, moet de werkgever een openstaande voltijdse betrekking of een vrije deeltijdse betrekking met meer uren bij voorrang aan deze deeltijdse werknemer toekennen.
De verplichting om een vacante voltijdse of deeltijdse betrekking prioritair aan een deeltijdse werknemer toe te kennen, geldt enkel wanneer de werknemer hierom verzocht heeft en voor zover het een soortgelijke functie betreft waarbij kwalificaties worden vereist die de werknemer reeds bezit.

 

Aan deze wettelijke verplichting was tot nu toe geen sanctie verbonden. Het ontwerp van programmawet voorziet nu dat de werkgever die deze verplichting niet naleeft ten opzichte van een deeltijdse werknemer met inkomensgarantie-uitkering een responsabiliseringsbijdrage (25 euro voor elke maand waarin de verplichting niet nageleefd werd) zal moeten betalen (van toepassing op de arbeidsovereenkomsten die gesloten worden vanaf 1 januari 2018).

Een ongeschikte werkplek? Vraag ergonomisch advies!

Langdurig zitten wordt bestempeld als het nieuwe roken. Langdurig verkeerd zitten is dan nog heel wat erger. Weet jij eigenlijk hoe je het best plaatsneemt achter je PC? En waar alle hendeltjes aan je bureaustoel voor dienen? Schuif jij je toetsenbord naar voren en leg je je paperassen ervoor?

Of heb je last van

  • je nek of je (lage) rug?
  • spanningshoofdpijn?
  • slaapproblemen?
  • pijn in je pols of elleboog bij langdurig PC-werk?
  • verkrampte schouders?

 

Misschien ligt de oorzaak bij je bureaustoel, bureau, opstelling van je computer of je materiaal. Je kan hierover ergonomisch advies vragen via IDEWE. Vraag ook eens aan je naaste collega’s of zij hierin ook geïnteresseerd zijn en laat je deskundig begeleiden. Na afloop ben je een stuk beter geïnformeerd en worden vaak al enkele aanpassingen aan je werkplek doorgevoerd. De adviseur kan eveneens in het verslag opnemen of er nood is aan geschikter materiaal.

Summary in English

This is a message from ACLVB, your "blue" trade union (liberal oriented) @KU Leuven.

Mobility@KU Leuven: the story goes on!

For quite some time now, ACLVB have been claiming that all co-workers, coming to work on foot, by bike or using the public transport, should be granted a mobility budget. In this way a) co-workers are rewarded for the time and effort they are investing in home-work trips; b) some mobility and environmental issues are dealth with.
KU Leuven refuses this mobility budget by claiming that no such funds are provided by the government to be part of the renumeration package.

ACLVB does not agree. All other Flemish universities do grant a mobility budget of some kind notwithstanding the fact that they are subject to the same financing regulations. Moreover, the personnel of the university hospital (UZ Leuven), having the same employer KU Leuven, are rewarded a mobility fee.

For administrative and technical staff. Incapacity to work due to illness ? KU Leuven (sometimes) adjusts your wage: "guaranteed income" and "social security days"

Art. 82 of the new 2011 Collective Labour Agreement for administrative and technical staff. In the event of incapacity for work due to illness or a non-occupational accident, staff members who are covered by KU Leuven’s group insurance policy can claim an allowance from the insurer "guaranteed income" (in addition to the benefits paid by their health insurance fund). You will receive monthly benefits equal to 67% of the monthly salary (excluding holiday pay, end-of-year bonus), received in the period in which your illness or non-occupational accident occurred. This amount includes benefits paid by your health insurance fund.

Art. 43 of the new 2011 Collective Labour Agreement for administrative and technical staff. As long as an employee has sufficient "social security days", in case of incapacity, he/she will receive monthly benefits equal to 86,93 % of the monthly salary. Every ATP co-worker starts with 63 days in his/her portfolio. After the fourth year, every year 21 days are added to the portfolio. Every day you do not work due to illness, one day will be removed form the porfolio.

ACLVB claims that all ATP co-workers should have the right to know the actual content of this "social security days" portfolio, which is not the case today. Moreover, this allowance should be granted automatically, which is not the case today.

Free medical check-up examination for employees over 50

The KU Leuven as an employer offers all its active employees over 50 years of age the possibility of a no-obligation check-up examination at the Occupational Health Service IDEWE once every five years.

Click here for more information.

Telework: status quaestionis

Due to the efforts of ACLVB, of all other trade unions and of all other representatives (e.g. ATP / AAP /.. ) – pls. consult our previous news flashes on this matter- the KU Leuven HR office prepared a basic document in which the right for all KU Leuven personnel to apply for teleworking is acknowledged. A possibility to appeal will be provided by the new regulations. It is expected that the academic board and the board of directors will have been deciding on this matter in the course of December 2017. A happy new year is waiting for us...

Legal sanction for employer who does not allow a part-time worker extra hours

Sometimes, part-time workers wish to work more hours (bigger employment rate). Legally, the employer must grant the part-time worker priority when filling the vacancy.

An unsuitable workplace? Ergonomic advice!

Long-term sitting is labeled as the new smoking. Sitting up badly is still a lot worse.

An ergonomic lay-out of your working space in combination with a correct and healthy posture will help you feel more comfortable at work, leading to a more pleasant and smooth working experience. Moreover, it prevents strain injuries or tackles any existing discomfort.

Neck pain of (lower) back pains? Wrist or elbow aches after hours of PC-work? Headaches or sleeping problems? Consider asking ergonomic advice!

 

Best Regards, Peter Maertens, chairman of the ACLVB KU Leuven team: Patrick Boon, Toon Boon, Gerda Celis, Carina Geets, Reinhilde Hermans, Glenda Morgado, Kris Neyens, Ilse Roelandt, Omer Van Rillaer


Team ACLVB KU Leuven
Peter Maertens, Faculteit Rechtsgeleerdheid
Kris Neyens, Faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen
Toon Boon, Juridische Dienst KU Leuven
Omer Van Rillaer, Werkplaats HVAC en Sanitair
Gerda Celis, Campusservice Zone Onderwijs & Navorsing O&N II
Reinhilde Hermans, Juridische Dienst
Stany Asselberghs, Laboratorium voor Lipidenbiochemie en Proteïnen-interactie O&N I
Carina Geets, Residentie Romero
Patrick Boon, Logistiek Platform
Glenda Morgado, Residentie Arenberg - De Waag
Ilse Roelandt, Facultaire Diensten Industriële Ingenieurswetenschappen, Technologiecampussen Gent en Aalst


Facebook - Website