ACLVB ijvert voor maaltijdcheques

Gepubliceerd op 9 mei 2017 om 14:40

Nationaal werd tussen de werkgevers, de vakbonden en de regering afgesproken dat dit jaar de lonen met maximaal 1,1 % mogen stijgen. 

ACLVB KU Leuven heeft gevraagd deze loonstijgingsmarge te spenderen aan het introduceren van maaltijdcheques. Als je dat samen zou nemen met de jaarlijkse (voorlopig onbekende) transfers die KU Leuven doet naar de ALMA, dan zou je al een aardige maaltijdcheque kunnen geven.

De werkgever wenst echter voorlopig niet in te gaan, noch op een loonsstijging noch op de introductie van maaltijdcheques, stellende:

1. jullie zijn baremiek vergoed en als je loonsstijging wil moet je maar naar de regering stappen en een aanpassing vragen van de baremieke lonen;

2. wij krijgen geen extra inkomsten om die loonsstijging uit te betalen; dus opnieuw moet je maar naar de regering stappen en meer fondsen eisen;

3. wij hebben berekend dat er jaarlijks 14 miljoen euro zou nodig zijn om iedereen maaltijdcheques aan het volle pond te geven, terwijl de transfers maar naar ALMA als bijdrage voor het personeel maar enkele honderduizenden euro's bedragen.


Het ACLVB KU Leuven team vindt:
a) de berekening voor de totale kostprijs voor verbetering vatbaar omdat zij:
- geen rekening houdt met de eigen inbreng door de werknemer (1,09 euro);
- geen rekening houdt met de eventuele fiscale en bedrijfseconomische voordelen voor de werkgever;
- geen rekening houdt met de mogelijke schakering in totaalbedrag per maaltijdcheque (het hoeft niet meteen het volle pond te zijn);
b) dat de KU Leuven het aan  zijn werknemers verschuldigd is een verarmen tegen te gaan door de loonstijging niet zomaar af te wimpelen; de KU Leuven - net zoals andere bedrijven - moet de juiste beslissingen nemen over wat zij met haar fortuin doet (bijvoorbeeld: de jaarlijkse balanswaarde van KU Leuven zonder UZ Leuven is al bijna in de grootte-orde van 2 miljard euro per jaar !)